Lekovito bilje i zdravlje

TRATIČNICA

Generalna — Autor lekovitobilje @ 23:07

BILJKA TRATICNICA

Ova biljka ima više imena. , lat. Bellis Perennis L, poznatoj i kao krasuljak, katarinčica, iskrica, bjelka i krsnica. Vrlo je rasprostranjena. Raste na livadama, bašama na dvorištima. Veoma je lepa a ima I izuzetna lekovita svojtva


TRATIČNICA

Generalna — Autor lekovitobilje @ 23:07

BILJKA TRATICNICA

Ova biljka ima više imena. , lat. Bellis Perennis L, poznatoj i kao krasuljak, katarinčica, iskrica, bjelka i krsnica. Vrlo je rasprostranjena. Raste na livadama, bašama na dvorištima. Veoma je lepa a ima I izuzetna lekovita svojtva

 

Tratinčica je od davnina zastupljena u narodnoj medicini za čišćenje organizma, liječenje iscrpljenosti i krvnih bolesti. Zanimljivo je da je ova biljka ranije više korišćena u narodnoj medicine. Za nju su vezane  legende nstale u pojedinim područjima. Tako je u  nordijskoj mitologiji je posvećena   božici proljeća Ostari  i pripisana joj je ljekovitost za sve bolesti do kraja naredne zime a po hršćanskom verovanju  ova biljka je nikla iz Marijinih suza, koje je prolila u bežanju za Egipat. Pored toga,u starim  knjigama o bilju I narodnoj  medicine se navodi  da je tratinčica bila stara germanska lekovita biljka. Tratinčici je u 1793. godini pretila opasnost  da se iskoreni po nalogu vlasti, jer je smatrana štetnom. Srećom navedeni nalog nije izvršen.
 Sećam se kad sam bila dete da smo njene lattice koristili da li nas neko voli ili nevoli i još mnogo toga je vezano  za ovu biljku

Lekovita svojstva ove biljke se nvode u mnogim knjigama o lekovitom bilju I časopisima gde su navedena I iskustva  ljudi koji su je koristile u lečenju bilo kao čaj ili mast ili kao i tinkura . Pored toga sve više je prisutna u pripremi kozmetičkih preparata.

Lekoviti delovi biljke su cvjetovi (Flores Bellidis) i listovi (Folia Bel-lidis) I beru se naročito u proljeće, a mogu da se beru  i do kraja oktobra. Ta mala lepa biljčica sakriva čitav niz lekovitih i delotvornih sastojaka I to: saponin, tanin, smolu, eterično ulje, šećer, sluz, belančevinu, , jabukovu , vinsku  i oksalnu kiselinu i konačno masno ulje.
Lekovito delovanje kako po starom, tako i po novijem svatanju nauke o prirodnom liječenju, tratinčica deluje kao lek koji rastvara, hladi, lagano otvara, smiruje bolove i grčeve, jača organizam, I dr. Tratinčica je odlično sredstvo za čišćenje krvi i može se  preporučiti u tzv. proletnom čišćenju . U srednjem veku tako visoko cenjena lekovita biljka zaslužila bi da joj se i danas posveti više pažnje.

1.Sok I salata od tratičnice

 Najdelotvornije za proljetnu terapiju je upotreba mladih izdanaka  kao salate   i iz čitave biljke ( bez korena)pripremljen sveži sok koji se dobije ceđnjem. Taj sok treba uvek sveže pripremiti, a uzima se dnevno 1 do 3 pune supine kašike  sa pola količine vode. Spolja se upotrebljava sveže isceđeni sok za masažu ili za obloge kod povreda i gnojnih rana. Kod upalnih oteklina kao i kod upaljenih rana, deluju sveže ubrani listovi na smirenje bolova i leče bolna mjesta.

2.Čaj od tratični

Pored toga odličan je I čaj od tratčnice koji se priprema tako da se 1 do 2 čajne kašičice biljke u cvatu prelije šoljom proključale vode. Posle 15 minuta se procedi I pije. Pomaže kod prehlada, oboljenja želuca I creva, dalje kod katara sluzokoze, crevnih grčeva, smetnja u radu jetre, bolestima bubrega

3.Mast od tratičnice
Tratinčica je dobr za rane i to posebno za rane na glavi. Delotvorna je mast protiv bolova u zglobovima koja se priprema tako što se listovi tratinčice  zgnječe i doda se polovina količine listova crnog sljeza. To se dobro preprži na neslanom puteru. Još vruća mast  se procedi se kroz krpu  u posudu koja je određena za čuvanje ove masti. Njome se trljaju bolni zglobovi 2 do 3 puta dnevno.

Moja iskustva su kod korišćenja ove biljke naročito dobra kod korišćenja čaja I masti. Još sam probala da pravim mast samo od traričnice I svinjske masti koja je takođe vrlo efikasna.


NEVEN

Generalna — Autor lekovitobilje @ 20:23

Neven je biljka koju obožavam. Pored ljekovitosti, neven je i izuzetno dekorativna biljka. Lako se gaji u bašti ili saksiji. Cvjeta od maja do novembra. U lečenju se uglavnom koristi cvijet u svezem stanju ili sušen.

Upotreba nevena u terapijske svrhe poznata je još u starom  Egiptu, odakle se proširila u Evropu. U starom Rimu verovalo se da su cvjetovi nevena nikli na grobu jedne vestalke koja je umrla od tuge, nesrećno zaljubljena u jednog rimskog mladića. Ipak utvrđeno  je da ovo    nije tačna i da je ova biljka porijeklom iz Indije.

Neven (Calendula officinalis) jedna je od najšire korišćenih biljaka u fitoterapiji , narodnim običajima I raznim obredima  širom svijeta. Zahvaljujući svom složenom sastavu neven se koristi za liječenje širokog spektra bolesti.

Neven doprinosi otklanjajnu raznih tegoba. Pomaže kod lečenja ranice na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, doprinosi  normalizaciji  rada jetre. Iskustva pokazuju da je mast od nevena dobra za lečenje hemoroida.Ova biljka smiruje upalu debelog creva, Pomaže kod zaustavljanja blažih dijareja.Iskustva pokazuju da je ova biljka značajna kod lečenja ranice na grliću materice , HPV virusa, lečenja tiroidne žlezde, nekih kancerogenih obolenja. Takodje je značajan  I u sledećim slučajevima:

-neven blagotvorno djeluje na oči - poboljšava vid. U ovu svrhu neven se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacija očiju.

-Neven izuzetno blagotvorno djeluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina.

- od pomoći je kod lečenja psorijaze.

- U narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv  suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva.

-Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide.

- blagotvorno deluje na ženske polne organe . Doprinosi lečenu cista i tumora na tim organima , kao I virusnih i gljivičnih obolenja

Neven se koristi u vidu čaja , tinkture, ulja od nevena, masti ,vino i  dr.. Često se koristi    u zajedno sa drugim biljkama kao mešavina.

Moja iskustva su posebno pozitivna kod upotrebe masi i tinkturee od nevena koje sama  pripremam. Koristim je već dugo ja i moji prijatelji mast za opekotine, razne povrede, protiv hemoroida idr. Tiktuuri takodje puno koristm i ona je blagotvorna kako kod upotrebe spolja tako i ako se pije u kapima.

Imam iskustva i sa  čajem. Pijem ga svako jutro za tiroidnu žlezdu. Pijem  i mesavine u kojima je sadržan neven. Ovo je zaista divna biljka. Volim da je  gledam kako raste i kako se otvaraju njeni divni žuti cvetovi. Našla sam jedan recept da je korisno ujutro pre jela sažvakati tri nevena. Pocela sam to da primenjujem jer imam u bašti .

 

 


Powered by blog.rs