Lekovito bilje i zdravlje

NEVEN

Generalna — Autor lekovitobilje @ 20:23

Neven je biljka koju obožavam. Pored ljekovitosti, neven je i izuzetno dekorativna biljka. Lako se gaji u bašti ili saksiji. Cvjeta od maja do novembra. U lečenju se uglavnom koristi cvijet u svezem stanju ili sušen.

Upotreba nevena u terapijske svrhe poznata je još u starom  Egiptu, odakle se proširila u Evropu. U starom Rimu verovalo se da su cvjetovi nevena nikli na grobu jedne vestalke koja je umrla od tuge, nesrećno zaljubljena u jednog rimskog mladića. Ipak utvrđeno  je da ovo    nije tačna i da je ova biljka porijeklom iz Indije.

Neven (Calendula officinalis) jedna je od najšire korišćenih biljaka u fitoterapiji , narodnim običajima I raznim obredima  širom svijeta. Zahvaljujući svom složenom sastavu neven se koristi za liječenje širokog spektra bolesti.

Neven doprinosi otklanjajnu raznih tegoba. Pomaže kod lečenja ranice na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, doprinosi  normalizaciji  rada jetre. Iskustva pokazuju da je mast od nevena dobra za lečenje hemoroida.Ova biljka smiruje upalu debelog creva, Pomaže kod zaustavljanja blažih dijareja.Iskustva pokazuju da je ova biljka značajna kod lečenja ranice na grliću materice , HPV virusa, lečenja tiroidne žlezde, nekih kancerogenih obolenja. Takodje je značajan  I u sledećim slučajevima:

-neven blagotvorno djeluje na oči - poboljšava vid. U ovu svrhu neven se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacija očiju.

-Neven izuzetno blagotvorno djeluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina.

- od pomoći je kod lečenja psorijaze.

- U narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv  suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva.

-Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide.

- blagotvorno deluje na ženske polne organe . Doprinosi lečenu cista i tumora na tim organima , kao I virusnih i gljivičnih obolenja

Neven se koristi u vidu čaja , tinkture, ulja od nevena, masti ,vino i  dr.. Često se koristi    u zajedno sa drugim biljkama kao mešavina.

Moja iskustva su posebno pozitivna kod upotrebe masi i tinkturee od nevena koje sama  pripremam. Koristim je već dugo ja i moji prijatelji mast za opekotine, razne povrede, protiv hemoroida idr. Tiktuuri takodje puno koristm i ona je blagotvorna kako kod upotrebe spolja tako i ako se pije u kapima.

Imam iskustva i sa  čajem. Pijem ga svako jutro za tiroidnu žlezdu. Pijem  i mesavine u kojima je sadržan neven. Ovo je zaista divna biljka. Volim da je  gledam kako raste i kako se otvaraju njeni divni žuti cvetovi. Našla sam jedan recept da je korisno ujutro pre jela sažvakati tri nevena. Pocela sam to da primenjujem jer imam u bašti .

 

 


Powered by blog.rs